VALIKKO

Kellarista korkeuksiin

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan remontti etenee vauhdilla. Uuteen kulttuurin kotiin päästään muuttamaan alkuvuodesta 2020 ja talo palveluineen aukeaa yleisölle maaliskuussa 2020. Talon tulevat toimijat kertoivat kuulumisia projektin edistymisestä.

Kuvassa Sanna Karimäki-Nuutinen näyttelytila Hallissa. Kuva: ISLE Art Industries

Mitä kuuluu Kalevan Navettaan, Seinäjoen taidehallin näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen?

Oli hienoa aloittaa syksyn työt kesäloman jälkeen uudenlaisessa tilanteessa. Olimme sulkeneet Upankadun tilamme jo kesäkuussa, nyt saamme täysillä keskittyä muuton ja uudistusten valmisteluun. Työpäivät täyttyvätkin nyt niin raksapalavereista kuin oman tiimin suunnittelusessioista ja neuvotteluista, joissa aiheet ja kumppanit vaihtelevat laidasta laitaan. Ajankohtaista tällä hetkellä on seurata remontin etenemistä lähietäisyydeltä. Viimeksi työmaalla käydessä tuli keskustelua esimerkiksi varastojen pintamateriaaleista ja siitä, saadaanko näyttelyhallin sähkövedot piilotettua.  Pientä painetta alkavat tuottaa erilaisten hankintojen ja investointien tekeminen lipunmyyntijärjestelmästä, kalusteisiin ja näyttelytekniikkaan. Avausnäyttelyiden ja muun ohjelman suunnittelu on jo pitkällä, uusien nettisivujen tekeminen työn alla ja kaupungin kokoelmahankintana porraskäytävään tulevan taideteoksen etenemistä pääsen kurkkaamaan ensi viikolla. Kaiken kaikkiaan tämä tuntuu kerran elämässä –tyyppiseltä hommalta! 

On mahtavaa, että olemme päässeet vaikuttamaan tuleviin tiloihimme alusta asti ja talo onkin jo hyvin tuttu monien vuosien ajalta. Sama juttu on tulevan laajennetun työporukan kanssa. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän tuttuja entuudestaan, vaikka yhteisö, sen dynamiikka ja toimintatavat ovat tietysti vasta muotoutumassa. Jotain tuttua, jotain täysin uutta. Odotan eniten talon, sen historian, tunnelman, meidän uusien asukkien ja sinne tuomamme taidesisällön sekä kävijöiden synergiaa. Uskon, että kokonaisuus on ainutlaatuinen ja mahtavampi kuin osaamme vielä kuvitella. 

Seinäjoen taidehallin osalta muutto Kalevan Navettaan muuttaa kaiken, näin kärjistäen sanottuna. Tietysti toimintamme ydin on edelleen järjestää vaihtuvia nykytaidenäyttelyitä ja tehdä niiden oheen monenlaista ohjelmaa, mutta moni asia tämän ytimen ympärillä muuttuu ja mullistuu. Olemme työstäneet uuden näyttelyohjelman linjauksia, buukanneet ensimmäisiä näyttelyitä ja tehneet muita suunnitelmia nyt noin puolentoista vuoden ajan. Pikkuhiljaa monet asiat loksahtelevat kohdilleen. Ohjelman linjauksia julkaisimmekin jo toukokuussa ja ne löytyvät netistä https://bit.ly/Seinajoentaidehalli

Nettisivujen julkaisun myös niitä valotetaan vielä lisää, mutta varsinaisia ohjelmajulkistuksia saa odottaa vuoden vaihteeseen. Kannattaa pysyä matkassa ja ottaa rohkeasti yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa! ”

Seinäjoen taidehallin lisäksi Kalevan Navettaan muuttaa Seinäjoen kulttuuripalveluiden muu toiminta: kulttuuritoimisto ja lastenkulttuurikeskus Louhimo. Talon ensimmäiseen kerrokseen rakentuu tilat ravintola Äärellä Kuppi+Kattilalle ja Taito Etelä-Pohjanmaalle ml. Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi sekä Taito Shop Rustoopuorille, jonka kainaloon muuttaa Seinäjoen taiteilijaseuran taidelainaamo. Näiden lisäksi taloon rakentuu tilat Taideyliopiston Sibelius.Akatemian Seinäjoen yksikölle sekä Seinäjoen kansalaisopiston puu-ja metallityön verstaille. Taide- ja kulttuurikeskus avaa ovensa yleisölle maaliskuussa 2020.

Kuvassa Sanna Karimäki-Nuutinen näyttelytila Hallissa. Kuva: ISLE Art Industries

instagramfacebook