VALIKKO

Näppi juhlii Navetassa!

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan remontti etenee vauhdilla. Uuteen kulttuurin kotiin päästään muuttamaan alkuvuodesta ja talo palveluineen aukeaa yleisölle maaliskuussa 2020. Talon tulevat toimijat kertoivat kuulumisia projektin edistymisestä.

Kuva: ISLE Art Industries

Mitä kuuluu Kalevan Navettaan, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin rehtori Anne Honkala?

”Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin opettajien ja oppilaiden mielestä on huikeeta päästä uusiin, varta vasten meille toteutettuihin tiloihin. Taito E-P:n käsityökoulutoiminta täyttää tänä vuonna 30-vuotta. Näpin Juhlat huipentuvat keväällä Kalevan Navetan avajaisiin. Siellä näppiläisillä tulee olemaan päällä jotain lukuvuoden aikana Näpissä itse tehtyä.

Olemme käyneet ahkerasti kurkistelemassa työpajatiloja, jossa seinärakenteet ovat jo paikoillaan sekä keskustelleet arkkitehtien ja rakennuttajan kanssa materiaaleista ja värityksistä. Nuorimmat näppiläiset otetaan huomioon mm. kalusteiden mitoituksessa. Tällä hetkellä pohdimme työpajatilojen toiminnallisia ratkaisuja, nykyisten kalusteiden käytettävyyttä ja uusien hankintaa. Näppiläiset osallistuvat myös syksyn aikana Muu-Maun ja tehtailija Hugon piirtämiseen näkyviksi.

Muuton myötä saamme Näpin, Taito E-P:n kurssitoiminnan ja Rustoopuori-myymälän samaan rakennukseen. Tavaroiden ja työvälineiden kuljettaminen edestakaisin kahden toimipaikan välillä päättyy ja mahdollisuus eri tekniikoiden ja materiaalien yhdistämiseen oppilaiden työskentelyssä helpottuu. Täysin uusi tilanne ja innostuksen paikka on Kalevan Navetan toimiminen yhdessä luovana ja tekevänä yhteisönä. Lasten toiminnan ja tapahtumien järjestäminen yhdessä loikkaa uudelle tasolle. Kalevan Navetan ”Lapsiasiaintyöryhmä” on jo aloittanut toimintansa.

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin mukana Kalevan Navettaan tulevat käsityön taiteen perusopetuksen oppilaat ja opiskelijat: Naperot (5-6 -vuotta), perus- ja syventävien opintojen oppilaat (7-20-vuotta) sekä Aiku-opiskelijat (20-vuotiaista eteenpäin). Perusopintojen Nikkari-ryhmä tullaan toteuttamaan yhteistyössä Seinäjoen kansalaisopiston puutyötiloissa. Kun Taito-Taaperot (2-4 -vuotiaat) aloittavat, voi Näpissä opiskella käsityötä ja muotoilua tavoitteellisesti jopa 18 vuotta. Kalevan Navetan yhteisissä lastentapahtumissa Näpin heiniä ovat kaikenlaiset värkkäilyt.”

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpin lisäksi Kalevan Navettaan muuttaa Taito Etelä-Pohjanmaan nykyisen Kaarakan taitokeskuksen toiminta ml. Taito Shop Rustoopuori, jonka kainaloon rakentuu tila myös Seinäjoen taiteilijaseuran taidelainaamolle. Lisäksi taloon muuttaa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut; kulttuuritoimisto, Seinäjoen taidehalli ja lastenkulttuurikeskus Louhimo, ravintola Äärellä Kuppila+ Kattila, Taideyliopiston Sibelius Akatemian Seinäjoen yksikkö sekä Seinäjoen kansalaisopiston puu-ja metallityön verstaat. Uusi taide- ja kulttuurikeskus avautuu yleisölle maaliskuussa 2020.

Kuva: ISLE Art Industries

instagramfacebook