VALIKKO

Pedatila Itikka

Kalevan Navettaa rakentuu Seinäjoen taidehallille kolme eri tilaa: näyttelytilat Halli ja Vintti, sekä uusi pedatila Itikka. Seinäjoen taidehallin taidekasvattaja Elina Teitti kirjoitti kuulumisia Navetalta taidekasvattajan näkökulmasta. Taidehalli avaa ovensa maaliskuussa 2020.

Kuva: ISLE Art Industries

Mitä kuuluu Kalevan Navetalle, Seinäjoen taidehallin taidekasvattaja Elina Teitti?

“Tällä hetkellä eniten kutkuttaa ajatus tarkoitukseensa suunnitelluista, hienoista työpajatiloista. Toki kaikki muukin toimintamme tulee muuttumaan todella paljon, mutta oman työni kannalta pedatilat ovat keskeisimpiä juttuja. 

Upankadulla käytössä ollut työpajatila oli ahdas, epäkäytännöllinen ja esteellinen. Uudet tilat tulevat mahdollistamaan toimintaa, jota ei vanhoissa tiloissa yksinkertaisesti voinut tehdä. Navetassa tulee olemaan oma pedatila Halli-näyttelytilan yhteydessä. Tila on saanut nimekseen pitkien pohdintojen jälkeen Itikka. Siellä järjestetään ensisijaisesti vauvojen värikylpyjä, sekä oheistoimintaa näyttelyihin liittyen. Lisäksi pääsemme käyttämään käsityö- ja muotoilukoulu Näpin pajatilaa, missä tullaan toteuttamaan ainakin koululaisten ja päiväkotiryhmien työpajoja. Myös kansalaisopiston teknisen työn tilat tuovat uusia mahdollisuuksia. 

Hyväksi havaitut jutut ohjelmassamme muuttavat mukanamme Upankadulta Navettaan. Jo mainittu vauvojen värikylpy jatkuu ihan ehdottomasti, samoin Aikuinen & lapsi –työpajatoiminta. K65-toiminta jatkuu myös. Opastukset, taiteilijatapaamiset ja erilaiset tapahtumat näyttelyiden ympärillä ovat perustoimintaa jatkossakin. Sisältöjä luonnollisesti myös uudistetaan, kun siihen on nyt näin hyvät mahdollisuudet. On motivoivaa, kun voi suunnitella sisältöjä siitä lähtökohdasta, mitä uudet tilat mahdollistavat.  

Mahtavaa on myös se, että päästään saman katon alle tärkeiden työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Esimerkiksi Näpin kanssa on tehty yhdessä hommia jo monta vuotta, puhumattakaan oman organisaation väestä Louhimolla ja kulttuuritoimistossa. Oma osaaminen ikään kuin laajenee, kun pääsee saman katon alle eri taiteen alojen ammattilaisten kanssa.”

 

Seinäjoen taidehallin lisäksi Kalevan Navettaan muuttaa Seinäjoen kulttuuripalveluiden muu toiminta ml. kulttuuritoimisto ja lastenkulttuurikeskus Louhimo. Talon muita asukkaita ovat ravintola Äärellä Kuppi+Kattila, Taito Etelä-Pohjanmaa ml. Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi sekä Taito Shop Rustoopuori, Taideyliopiston Sibelius Akatemian Seinäjoen yksikkö sekä Seinäjoen kansalaisopiston puu-ja metallityön verstaat. Rustoopuorin kainaloon rakentuu tila myös Seinäjoen taiteilijaseuran taidelainaamolle. Taide- ja kulttuurikeskus avaa ovensa yleisölle maaliskuussa 2020.

Kuva: ISLE Art Industries

instagramfacebook