Taidenäyttely: Tove Kjellmark: Hevonen, Robotti & Mittaamaton

7.9.2024 – 4.1.2025 11:00 – 15:00
Kuvataide ja näyttelyt
Lapset
Nuoret
Seniorit
Yritykset
 

Tove Kjellmarkin yksityisnäyttely Hevonen, Robotti ja Mittaamaton esittelee hybridiveistoksia, videota ja piirustusta.

Kjellmarkin tutkimuksen kohde ovat hevonen, olento, johon hänellä on syvä tunneside, sekä itse rakennetut robotit, joiden kanssa hän työskentelee. Hevosilla ja ihmisillä on pitkä yhteinen historia, jossa hevonen toimi pitkään robotin roolissa ihmisen ohjaamana. Vaikka sittemmin koneet ja robotit ovat korvanneet hevosen ihmisen työvälineenä, hevosen on edelleen toimittava ihmisen tahdon mukaan ansaitakseen oikeutensa olemassaoloon. Kjellmark näyttää teoksillaan, miten suhteemme eläimiin ja koneisiin paljastaa jotain merkittävää ihmiskeskeisestä, antroposentrisestä, maailmankuvasta.

Näyttely on ollut esillä alun perin tehtaaksi rakennetussa Färgfabrikenissa Tukholmassa vuonna 2022. Seinäjoelle näyttely sovitetaan toiseen rouheaan ja betonipintaiseen tilaan, Halliin. Karu teollisuusarkkitehtuuria ja rakennuksen historiaa huokuva miljöö luo taustan herkille, yksityiskohtaisille teoksille.

Teokset etsivät mittaamatonta, kyseenalaistavat ajatusmalleja ja pohtivat ruumiillisten rajojen, kuten elämän ja kuoleman välisen liikkeen, murtumista. Hevosen hengen sirpaleita, liikkeen jälkiä, jotka ovat jähmettyneet ja muotoutuneet fyysisiksi kaiuiksi. Kuten tunne hitaasti rapautuvasta muistosta tai elämästä, joka ensin syntyy ja sitten häviää muuttuen joksikin uudeksi.

Näyttelyn teokset on toteutettu erilaisia tieteellisiä mittaustekniikoita, kuten liikkeenkaappausta, 3D-skannausta ja lämpökuvantamista, hyödyntämällä. Taiteilija tutkii niiden avulla hienovaraisia prosesseja ihmisten, eläinten ja robottien liikemalleissa ja pyrkii saavuttamaan mittaamattoman – sen, mitä ihmisen luomat mittausvälineet ja mitta-asteikot eivät voi havaita. Teoksissa taiteilijan työskentely ja hänen rakentamansa robotit yhdistyvät liikkeen kautta hybridiveistoksiksi, joissa kohtaavat uusi digitaalinen teknologia ja perinteiset kuvanveiston materiaalit, kuten pronssi ja marmori.

Tove Kjellmark (s. 1977) on Tukholmassa asuva kuvanveistäjä. Hän on opiskellut Ranskassa École des beaux arts’ssa ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa. Hänen taiteellinen työskentelynsä lainaa muotoja ja rakenteita monimutkaisesta tosimaailmasta. Hän tarkastelee parhaillaan digitaalisen ja orgaanisen välisten muutosten häiriöitä; aukkoja kokemuksessa, kun siirrytään maailmasta toiseen. Kjellmarkin teokset esittävät kriittisiä kysymyksiä ihmisen ja ei-ihmisen roolista posthumaanissa ajassa, jossa tiede ja teknologia ovat siirtyneet ihmisyyden edelle.

Hevonen, Robotti ja Mittaamaton ovat esillä Hallissa 7.9.2024 – 4.1.2025.

Hinta

6/4 €

Järjestäjä

Seinäjoen taidehalli

Ulkoiset linkit